Stel je vraag via chat
Een irritant bericht of alweer een verdachte e-mail ontvangen in je mailbox? Helaas kunnen we er niet omheen in de e-mail wereld. Maar er zijn wel trucjes om ongewenste berichten te herkennen en op die manier valse e-mails voor te zijn. We leggen je hieronder alles uit over spam, phishing en virussen zodat jij je goed kan beschermen tegen deze kwalen.
Wat is spam?
Spam staat voor Stupid Pointless Annoying Message. Dat is ook precies wat deze berichtjes zijn. Reclame voor producten waar je totaal niet op zit te wachten, vaak van bedrijven en websites waar je nog nooit van hebt gehoord. Spam kan echter ook andere vormen aannemen, bijvoorbeeld nieuwsbrieven waar jij je niet voor hebt aangemeld. Spam e-mails zijn altijd vervelend, maar zelden echt gevaarlijk.
Waarom ontvang ik spam?
Op de een of andere manier is de verzender aan jouw e-mailadres gekomen. Vermijd dus onbetrouwbare websites waar je een e-mailadres in moet vullen.
Spamfilter en virusvrij
Bij Caiway kan je gebruik maken van Spamfilter en virusvrij voor je Caiway e-mailadres. Met deze filter ben je extra beschermd tegen spamberichten in je mailbox. Wil je meer weten? Bekijk dan deze pagina.
Wat is phishing?
Phishing is het online vissen naar gebruikersgegevens. Internetcriminelen proberen op vervalste websites of via valse e-mailtjes gegevens te pakken te krijgen. Zo’n phishing website of e-mail lijkt afkomstig van een bedrijf, maar is het niet. In een phishing e-mail wordt vaak gevraagd om meteen actie te ondernemen, bijvoorbeeld door in te loggen op een website. Doe dat niet, want zo maken derden je gegevens buit. Onthoud dat banken nooit per e-mail vragen om persoonlijke gegevens.
Tips om phishing e-mails te herkennen
De afzender
Kijk niet alleen naar de naam van de afzender, maar ook naar het precieze afzendadres. Is dit een vreemd adres, of een afgeleide versie van de echte naam van een bestaand bedrijf? Dan is het waarschijnlijk foute boel.
De inhoud
In phishingmails staat vaak een verzoek om persoonsgegevens. Die moeten zogenaamd ‘bijgewerkt’ of ‘geverifieerd’ worden. Of je hebt iets gewonnen, en je hoeft alleen nog maar een paar privégegevens te geven. Dit zijn signalen dat je zeer waarschijnlijk met een phishingmail te maken te maken hebt.
De aanhef
‘Beste klant’. ‘Geachte heer / mevrouw’. ‘Dear Madam / Sir’. ‘Dear Google client’. Word je in algemene bewoordingen aangesproken in plaats van met je naam? Of staat er helemaal geen aanhef? Pas dan op. Dit kan een teken zijn dat je met een phishingmail te maken hebt. Bedrijven waar je daadwerkelijk klant bent, weten of je een man of vrouw bent. Maar, ook echte e-mails kunnen zonder naam zijn, dus check ook de andere tips.
Spelling en taalgebruik
Kijk goed naar het taalgebruik in de mail. Een phishingmail bevat regelmatig tekst die door een vertaalcomputer is gehaald. Dat levert soms vreemde zinsconstructies en taalfouten op. Inconsequent hoofdlettergebruik en punten en komma’s op rare plekken zijn ook geen goed teken. E-mails van echte bedrijven en officiële instanties bevatten doorgaans geen taalfouten en zijn verzorgd geschreven.
Vormgeving
Is de mail niet vormgegeven in de huisstijl van het bedrijf? Ontbreken er bijvoorbeeld logo’s, of zien deze er raar uit? Dan kan de mail niet in orde zijn.
Linkjes
Klik nooit zomaar op een link in een e-mail waarover je twijfelt. Controleer eerst of het wel een legitieme link is. Hoe? Ga met je muis op de link staan, zonder erop te klikken. Doorgaans verschijnt dan het adres in beeld waar de link daadwerkelijk naartoe gaat. Komt dit niet overeen met de tekst? Staat er geen officieel bedrijfsadres? Dan is het hoogstwaarschijnlijk niet in de haak.
Virusvrij blijven
Zoals je waarschijnlijk weet zijn computervirussen programma’s die je computer (en/of de apparaten van anderen) beschadigen, lam leggen of anderszins vervelende effecten hebben. Je computer kan op allerlei manieren virussen oplopen. Bijvoorbeeld door op een 'foute' link te klikken, door een 'besmet' programma te downloaden en/of door een schadelijk e-mailtje te openen. Het is dan ook superbelangrijk om een goed antivirusprogramma te installeren zoals Veilig internet.
Hoe kan je Veilig internetten met Caiway
Bij Caiway kan jij zorgeloos genieten met Veilig internet. Met de software F-secure ben je op al je apparaten, zoals je laptop en mobiel, goed beschermd tegen virussen, spyware, phishing en cyberaanvallen. Heb je al internet via Caiway en wil je Veilig internet toevoegen aan je pakket? Dan kan je dit gemakkelijk regelen via Mijn Caiway onder het kopje 'Producten'.
Wil je meer weten over Veilig internet of ons stappenplan zien hoe je dit gemakkelijk kan installeren? Klik dan op de knoppen hieronder.
Alles over Veilig internet Installatie stappenplan
Waarschuwingsbrief e-mail limiet ontvangen
Heb je per post een waarschuwing over het overschrijden van de e-maillimiet ontvangen? Hieronder leggen we uit wat er aan de hand is en wat je kunt doen om dit op te lossen.
Hoe is dit geconstateerd?
Op de mailserver van Caiway zijn meer dan 300 uitgaande e-mailtjes binnen 30 minuten binnengekomen. Dit komt (bijna) alleen maar voor als er spam vanaf je e-mail adres wordt verstuurd. Dit hoef je uiteraard niet zelf te hebben gedaan, want het kan dat derden je e-mail adres misbruiken. Als we zien dat er grote hoeveelheden e-mailtjes worden verstuurd, blokkeren we uitgaand e-mailverkeer voor 5 uur.
Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
Vaak is een computervirus op één van je apparaten de boosdoener. In zeldzame gevallen kan een derde toegang tot je router hebben gekregen. Die kan dan worden ingezet om spam te versturen.
Wat kan ik hier aan doen?
- Beveilig je computer(s). Het is belangrijk om een goede, up-to-date virusscanner te gebruiken. Bovendien moet die virusscanner de computer regelmatig scannen.
- Beveilig je Wifi-netwerk. Als je Wifi niet goed is ingesteld, kunnen derden ‘meeliften’ en zelfs je internetverbinding misbruiken. Zorg er daarom voor dat je Wifi is beveiligd met een wachtwoord en WPA2-versleuteling (wifi wachtwoord).
- Beveilig de router zelf als je hier gebruik van maakt. Als je verouderde firmware/software op de router hebt staan, kan die router worden misbruikt. Het is verstandig om de nieuwste firmware/software te installeren. Vergeet ook niet om je router van een nieuw wachtwoord te voorzien.
Veelgestelde vragen
-
Hoe kan ik Veilig internet bestellen?
Nieuwe klanten kunnen Veilig Internet in het bestelproces aanvinken. Bestaande klanten kunnen bestellen via Mijn Caiway onder het kopje 'Producten'.
-
Hoeveel apparaten kan ik beveiligen met Veilig internet?
Met Veilig internet heb je de keuze uit 1, 3 of 6 licenties om je apparaten te beveiligen.
-
Hoe rapporteer ik spam?
Bij elk mailprogramma werkt dit net wat anders. Je kan een e-mail vaak rapporteren als spam door één of meerdere e-mails te selecteren en vervolgens op een van de volgende opties te kiezen:
- een icoon met drie puntjes bij elkaar zoals ...
- de optie 'Meer'.
- door met de rechtermuisknop op de geselecteerde e-mail(s) te klikken.Kies daarna voor opties zoals 'ongewenste e-mail' of 'verplaatsen naar spam'. De geselecteerde e-mail(s) worden op deze manier naar je spam folder verplaatst in het mailprogramma. Vanaf nu zal je mailprogramma e-mails van dezelfde afzender direct herkennen als spam.